Aprecierea online a Bitcoin-ului și a altor criptomonede în menționările online românești

Posted on 6 min.

Prețul bursier al Bitcoinului a călătorit pe un rollercoaster în ultimele săptămâni. Am analizat cu ajutorul sistemului Neticle modul în care a reacționat online media din România la aceste coborâșuri ale Bitcoin-ului, precum și la buzz-ul din jurul acestuia și a celorlaltor criptomonede.


Ce, când și cum am măsurat?

Am analizat menționările legate de Bitcoin și alte patru criptomonede în ultimele două luni (între 15 noiembrie și 15 ianuarie 2017). Ethereum, Ripple, Litecoin și Bitcoin Cash sunt alternativele cele mai populare ale Bitcoin-ului, care pot profita de eventualul eșec al acestuia.

Doar Bitcoin este un hot topic

Bitcoin a generat de șapte ori mai multe menționări (în jur de 2600), decât toate celelalte criptomonede alternative împreună. Ethereum (mai mult de 200 de menționări) și celelalte criptomonede nici măcar nu ajung în preajma liderului, ultimele abia au generat 50 de menționări. Litecoin a fost menționat doar de 40 de ori în online media română.

Cotațiile bursiere ale Bitcoin-ului în perioada analizată

Abaterile cu adevărat extreme au început în decembrie pentru Bitcoin, arătând valori extrem de pozitive și negative de asememea.

Numărul menționărilor în online media românească
Numărul menționărilor în online media românească

Această dinamică poate fi observată prin menționările online, datorită știrilor și articolelor publicate, dar în social media acest buzz nu se simte cu adevărat.

Criptomonedele în știri și social media

Criptomonedele în știri
Criptomonedele în știri
Criptomonedele în social media

Ethereum, Litecoin și Ripple au fost menționate de cele mai multe ori în știri și au ajuns în centrul atenției mai ales în luna ianuarie. În social media, Bitcoin Cash a fost criptomoneda cea mai des menționată. În perioada analizată interesul pentru aceasta și Ethereum a crescut în mod continuu.

 Distribuția menționărilor pozitive și negative pentru concurenții Bitcoin
Distribuția menționărilor pozitive și negative pentru concurenții Bitcoin

Discuțiile despre criptomonede în social media apar cel mai des pe Facebook, Twitter și forumuri, acestea fiind sursele unde Ethereum și Bitcoin Cash au fost menționate de cele mai ori, subiectele legate de Bitcoin aparând mai ales pe bloguri.

Polaritatea menționărilor Bitcoin
Polaritatea menționărilor Bitcoin

Marea majoritate a menționărilor sunt de polaritate neutră, însă există și mici abateri. Cea mai pozitivă apreciere o are Ripple (23% din menționări sunt pozitive), dar și Bitcoin Cash a generat mai multe menționări pozitive (10%) decât negative. În contrast, Litecoin (23%) și Ethereum (4,4%) au mai multe menționări negative. Diferența este minimă între rata menționărilor pozitive și a celor negative în cazul criptovalutei Bitcoin, datorită numărului mare de știri obiective care au o polaritate neutră.

Cele mai active site-uri de știri
Cele mai active site-uri de știri

Portalurile de știri din domeniul afacerilor și a finanțelor (bursa.ro, libertatea.ro, stiripesurse.ro, wall-street.ro, money.ro) sunt cele care tratează cel mai activ subiectul criptovalutelor. În social media criptomondele sunt cel mai des menționate pe forumuri, cum ar fi forum.computergames.ro sau forum.sofpedia.ro.

An nou, noi adâncuri ale aprecierilor

Indexul de opinie este indicatorul propriu al sistemului Neticle Media Intelligence, care evaluează în timp real aprecierea mărcilor sau produselor pe baza polarității menționărilor.

Aprecierea concurenților Bitcoin
Aprecierea concurenților Bitcoin

Prima scădere în apreciere în cazul criptomonedei Bitcoin începe între 19-22 decembrie, în timpul sărbătorilor, iar până pe 5 decembrie ea stagnează, ulterior scăzând brusc și în mod constant. Indexurile de opinie zilnice arată că aprecierea criptomonedei Bitcoin a fost cea mai negativă în datele de 22 decembrie 2017 și 11 ianuarie 2018.

Aprecierea criptomonedelor din top 5 în online media și social media
Aprecierea criptomonedelor din top 5 în online media și social media

În general, se poate observa că aprecierea criptomonedelor Ripple și Bitcoin Cash sunt pozitive și se află în creștere de la începutul lunii ianuarie, Litecoin stagnează, iar aprecierea criptomonedelor Ethreum și Bitcoin se află într-o scădere în perioada analizată.

Aprecierea diferitelor tipuri de conținut
Indexul de opinie zilnică a menționărilor

Aprecierea criptovalutei Bitcoin este influențată mai ales de menționările din știrile online. Datorită vârfurilor istorice și a recordurilor atinse, Bitcoin apare într-un ton pozitiv în perioada de 17-18 decembrie, dar după primele știri negative în articole în perioadele 19-20 decembrie și 8-11 ianuarie, aprecierea scade, lucru care este vizibil și prin indexul de opinie zilnic.

Aprecierea criptomonedelor conform tipurilor de surse în social media
Aprecierea criptomonedelor conform tipurilor de surse în social media

Contribuția menționărilor în social media la modul în care evoluează aprecierea online este una dublă: pe Facebook există menționări pozitive, dar pe forumuri și bloguri, menționările sunt negative. Menționările în social media a criptovalutei Bitcoin apar mai ales pe Facebook, unde în marea lor majoritate sunt de polaritate neutră sau sunt chiar pozitive, pe bloguri însă apar într-un context mai negativ.

Posibilitățile în focus

Temele principale ale menționărilor
Temele principale ale menționărilor

Subiectele principale tratate în menționări sunt legate de criptomonede și mai ales cu tranzacționarea online a acestora, precum șivolatilitatea extremă a cotațiilor. La acest fapt se referă subiectele (valută, afacere, record, contract) și expresiile conexe – de exemplu afacere și expresiile aferente marea surpriză și viteză, sau expresia scădere legată de valută. Un alt grup de subiecte este reprezentată de comparația criptomondei Bitcoin cu alcoin și Dash.

Aprecierea temelor
Aprecierea temelor

În mare majoritate temele principale apar într-un ton neutru, dar temele legate de Bitcoin sunt cel mai des negative (valută, tranzacție, calculator). Temele cele mai pozitive sunt în legătură cu Ripple și Ethereum (tranzacție), iar comparația cu competitori (Bitcoin, dash) semnifică la fel o temă pozitivă. Astfel temele principale ale menționărilor au în focus tranzacțiile online, posibilitățile viitoare și comparația criptovalutelor existente.

Carateristicile criptomonedelor

Același lucru este valabil și pentru caracteristicile-cheie asociate cu monedele digitale: speculații despre starea existentă a pieței criptovalutelor (securitate, efect, atinge, preț, control)

Pot urma schimbări în relațiile de putere?

Avalanșa de menționări în articole și în social media legate de criptovalutele Bitcoin și concureții lui a fost declanșată de schimbările intensive ale cotațiilor în perioada decembrie-ianuarie.

În afară de Bitcoin, doar Etheneum a generat mai multe menționări în perioada analizată, dar totuși numai o zecime din totalul menționărilor despre criptovaluta cea mai populară, Bitcoin. Temele principale ale menționărilor au în focus tranzacțiile online, posibilitățile viitoare și comparația dintre criptovalutele existente. La sfârșitul perioadei analizate, aprecierea criptovalutelor Bitcoin și Ethereum sunt în scădere continuă, fapt de care pot beneficia însă criptomonedele concurente: Ripple și Bitcoin Cash, care încep să apară într-un context mai pozitiv în perioada critică existentă.


Share:
Neticle Labs

Contactează-ne!

Adresa noastră:
1082 Budapesta, Str. Leonardo da Vinci nr. 41 et. 2., ap 14.

Str. Leonardo da Vinci nr. 41
1213 Budapesta, Vető str. 10.

Photo of Péter Szekeres
Péter Szekeres

Co-founder & CEO
[email protected]
+36 70 701 6488

Photo of Sorin Jianu
Sorin Jianu

Romanian Sales Director
[email protected]
+40 722 713 333

Photo of Bernadett Kiss
Bernadett Kiss

Head of Marketing
[email protected]
+36 30 352 6707