VR/AR extravaganza: Ce spune internetul românesc despre realitatea virtuală și realitatea augmentată?

Posted on 4 min.

Deși nebunia Pokemon Go începe să se estompeze, tehnologiile VR/AR abia acum încep să se debuteze. Pe tărâmul tehnologiei, diferitele gadget-uri care se joacă cu simțurile noastre au fost subiectele cele mai interesante în ultimii ani. Sistemul de monitorizare online media a lui Neticle arată foarte bine faptul că, deși foarte mulți recunosc potențialul uriaș din aceste tehnologii, precum și multiplele arii în care ele pot fi utilizate, încă așteptăm explozia cea mare care ar putea ridica tehnologia realității virtuale și augmentate în viața cotidiană ale publicului.


Bomba încă nu a explodat

Am analizat evoluția acestui subiect prin monitorizarea a mai multor cuvinte cheie în sistemul Neticle. Printre acestea s-au numărat opțiunile cele mai evidente (cum ar fi expresiile ”realitate virtuală” și ”augmented reality”), și numele celor mai importante branduri, de exemplu Facebook Oculus și HTC Vive.

Numărul menționărilor pe parcursul celor trei luni analizate, în funcție de cuvintele cheie (Sursă: Neticle)
Numărul menționărilor pe parcursul celor trei luni analizate, în funcție de cuvintele cheie

Din datele obținute am constatat faptul că interesul față de tehnologiile VR/AR, în ciuda potențialului inerent, este destul de redus și deocamdată relativ puțini se ocupă cu acest subiect. În decursul a trei luni, subiectul a generat doar aproximativ 1000 de menționări, număr care rămâne cu mult în urmă celor generate de alte subiecte din domeniul tehnologiilor inovative. O astfel de temă populară, de exemplu, este cryptovaluta, cu cele 3000 de menționări generate în doar două luni. Acest rezultat ilustrează faptul că relativ puțini s-au interesat de subiectul respectiv, chiar și din domeniul tehnic. Motivul este probabil legat de faptul că majoritatea gadget-urilor care sunt accesibile la momentul de față unui consumator simplu, se află încă într-o fază incipientă. Însă acest număr redus de menționări online reprezintă de fapt o apreciere foarte pozitivă.

Indexul de opinie Neticle arată faptul că utilizatorii vorbesc în mod pozitiv despre tehnologia VR/AR (Sursa: Netice)
Indexul de opinie Neticle arată faptul că utilizatorii vorbesc în mod pozitiv despre tehnologia VR/AR

Pe parcursul celor trei luni analizate, indexul de opinie Neticle a arătat valori ridicate în mod constant atât pentru realitatea virtuală și pentru cea augmentată. Acest lucru demonstrează, de asemenea, faptul că utilizatorii sunt deschiși către aceste tehnologii și sunt mulțumiți de noile inovații.

Mai degrabă o senzație decât o parte din viața de zi cu zi

Se evidențiază clar șl din sistem faptul că pentru cei mai mulți inovațiile realității virtuale și a celei augmentate reprezintă încă a noutate. În afară de comentariile utilizatorilor și review-urile despre produse, există un număr mare de menționări legate de evenimente, unde cei care se interesează de tehnologiile VRAR au posibilitatea de a testa aceste tehnologii.

Cu toate acestea, curiozitatea există, dar deocamdată nu se poate afirma că mulțimea ar considera că un astfel de gadget este de nelipsit din sufrageria lor.

O jucărie cu un potențial imens

Tehnologiile VR și AR cauzează valuri mai ales în rândul comunităților de gameri, lucru care poate fi observat și din cele mai active pagini web românești.

Care au fost paginile web unde s-a vorbit cel mai mult despre subiectul VR AR? 

Aceste pagini sunt, de obicei, forumuri unde utilizatorii vorbesc despre diferite sisteme și jocuri; cele mai multe forumuri au nume vorbărețe, cum ar fi de exemplu oneangrygamer.net sau forum.computergames.ro.
Deși încă mai există, și cu siguranța va exista o evoluție a acestei tehnologii în domeniul jocurilor, și mai interesante sunt domeniile de utilizare mai puțin discutate ale realității virtuale și augmentate. De exemplu medicina, unde tot mai mulți profesioniști sunt preocupați de potențialele moduri de exploatare a acestei inovații.

În afară de simularea realistă a experienței unei migrene, există deja tehnologii extrem de realiste care ajută medicii în timpul intervențiilor chirurgicale sau chiar ușurează activitatea asistenților medicali prin prelevarea de probe de sânge prin vizualizarea venelor pacientului.
În afară de medicină, ne putem aștepta, de asemenea la lucruri grozave de la realitatea virtuală și augmentată și în domeniul turismului, în educație și sport competitiv.

Per ansamblu, datele sistemului Neticle arată că realitatea virtuală și cea augmentată începe să pătrundă, chiar dacă un pic nesigur pe sine, pe piața jocurilor de computer, în timp ce flirtează și cu alte domenii de utilizare. Cu toate acestea, se dovedește că acest fruct, chiar dacă este încă foarte verde și poate dura chiar și ani până își atinge potențialul maxim și până va pătrunde în forță în mințile oamenilor.


Share:
Neticle Labs

Contactează-ne!

Adresa noastră:
1082 Budapesta, Str. Leonardo da Vinci nr. 41 et. 2., ap 14.

Str. Leonardo da Vinci nr. 41
1213 Budapesta, Vető str. 10.

Photo of Péter Szekeres
Péter Szekeres

Co-founder & CEO
[email protected]
+36 70 701 6488

Photo of Sorin Jianu
Sorin Jianu

Romanian Sales Director
[email protected]
+40 722 713 333

Photo of Bernadett Kiss
Bernadett Kiss

Head of Marketing
[email protected]
+36 30 352 6707