Introducere în social listening

Te-ai gândit vreodată cât de mare este, de fapt, internetul? Te-ai gândit vreodată cât de multe articole relevante, postări, comentarii și opinii sunt scrise despre tine pe web în fiecare zi?

Și te-ai gândit vreodată că s-ar putea să nu afli niciodată despre ele?

What is social listening? - illustration

1. Ce este social listening?

1. Ce este social listening?

În termeni simpli, social listening este un instrument revoluționar pentru monitorizarea și analiza mass-mediei. Colectăm fiecare părticică de conținut online, care poate fi relevant pentru tine (inclusiv prezența ta online și a concurenților tăi). Pe baza analizei acestui conținut îți putem oferi informații utile cu privire la ceea ce gândește web-ul, fără a fi nevoit să citești fiecare text sau menționare referitoare la tine. Social listening reprezintă viitorul monitorizării mass-media, doar că acest lucru nu mai ține de viitor: se întâmplă aici și acum, la Neticle. Totul se derulează automat. Sistemul bazat pe inteligenţă artificială poate analiza textele cu precizie umană, aproape în timp real. Acest lucru înseamnă că poți vedea fiecare nouă menționare imediat după ce a fost publicată. Dar, repetăm, nu trebuie să le citești: noi vom identifica toate concluziile importante pentru tine.

Să vedem un exemplu

Să presupunem că ești managerul de social media al unui brand foarte popular. Produsul tău nou pare să aibă un mare succes pe piață, iar managementul îți cere să faci o prezentare despre reputația online a acestui produs nou. Ai două opțiuni în acest caz. Ori vei citi toate cele 3000 de articole, postări și comentarii publicate despre produs și vei uita să mai dormi câteva zile, sau poți opta pentru ceva mai simplu. Dacă accepți ajutorul firmei Neticle, tot ce trebuie să faci este să adaugi numele produsului în sistem, să aștepți câteva ore și să obții rezultatele analizelor media sub forma unor grafice și diagrame ușor de înțeles. Dashboard-ul Neticle îți va arăta numărul de texte pozitive sau negative găsite, precum şi care sunt cele mai multe subiecte, nume, mărci, emoții sau locații care se leagă de produs, precum și multe alte amănunte!

Chiar și expresia de social listening înseamnă să-ți asculți publicul, pentru că și ei se ascultă unul pe altul!

Consumatorii de astăzi nu mai cred în reclame sau promoții, însă cunosc avantajele internetului. Ei ascultă opinia celorlalți și nu se tem să-și publice propria lor opinie. E clar că cele mai multe companii de succes sunt cele care se lasă ghidați de publicul lor. Ascultarea a ceea ce-și doresc clienții nu a fost niciodată mai ușoară decât în epoca social listening. În plus, cunoașterea oricărei opinii relevante te ajută să fii întotdeauna cu un pas înaintea clienților tale și să știi ce vor, înainte ca ei să-și dea seama că o doresc. Tot ce trebuie să faci este să concentrezi asupra planificării campaniilor și a strategiei.

How social listening helps - illustration

2. How social listening helps

2. How social listening helps

New level of media monitoring

Așa cum am precizat deja: îți economisim timp și energie. Cantitățile mari de date și de text necesită mult timp de procesare, dar prin social listening acesta nu mai reprezintă o problemă. Cu ajutorul acestei noi abordări a analizei mass-media poți obține informațiile necesare fără a citi ceea ce s-a scris despre tine pe internet. Colectăm fiecare menționare și fiecare dată relevantă referitoare la marca, compania, produsul, domeniul sau concurenții tăi. Astfel, îți prezentăm analiza într-un mod ușor de înțeles.

Un alt avantaj al Neticle Media Intelligence este câmpul întrebărilor inteligente de pe dashboard. De obicei, fiecare diagramă a analizei tale apare pe această platformă, dar o asemenea cantitate de informații poate fi uneori confuză. Am considerat, așadar, că ar fi o idee bună să facilităm puțin procesul. De aceea am inventat un câmp în care poți să introduci întrebările în mod informal (de exemplu: de ce campania mea nu a fost reușită?). Acesta îți va arăta rezultatele relevante ale analizei. Acesta este un instrument foarte util, pentru că nu e nevoie să fii expert în știința analizei pentru a obține toate informațiile de care ai nevoie.

Cum este posibil acest lucru? Scopul nostru a fost să simplificăm totul cât mai mult. Întreaga logică a sistemului se bazează pe principiul că totul trebuie să se concentreze pe oferirea de mesaje rapide clienților noștri. De exemplu, dintr-un singur grafic vei putea înțelege care a fost site-ul cu cele mai multe comentarii negative într-o anumită zi.

Campaign efficiency measurement - illustration

3. Campaign efficiency measurement

3. Campaign efficiency measurement

Știm cât de dificil este măsurarea succesului și eficiența campaniilor. Aceasta este o provocare pentru orice firmă, de aceea am încercat să o facem cât mai simplă. Anchetele privind satisfacția clienților pot fi utile, dar probabil te-ai dat seama deja că uneori nu sunt suficiente. Aici intervine social listening, pentru a ne salva din nou! Se spune că textele de pe internet nu sunt scrise cu creion, ci cu cerneală, deci orice text lasă urme. Vestea bună este că un serviciu de monitorizare și analiză automată le poate găsi pe toate.

În ceea ce privește eficiența unei campanii, se recomandă concentrarea asupra celor șapte întrebări fundamentale din etapa de planificare: “Cine? Ce? Unde? Când? Cât costă? Cum? De ce?”, iar rezultatele vor fi comparate cu așteptările. Instrumentul automat de social listening de la Neticle îți va oferi toate aceste răspunsuri în câteva minute, economisind mult timp și efort.

Sistemul Neticle se bazează pe căutarea cuvintelor cheie, căutarea conținutului relevant pentru tine se efectuează prin căutarea unui anumit cuvânt sau expresie. Acesta poate fi sloganul campaniei tale sau produsul promovat prin campanie. Sistemul va identifica toate textele în care a fost menționat cuvântul cheie. Numărul de menționări va arăta persoanele implicate în discuțiile referitoare la campaniile, precum și numărul menționărilor pozitive, negative sau neutre. Pe lângă cele de mai sus poți afla și locurile în care au fost publicate aceste menționări (articole, știri, media socială, forumuri etc.), dar și distribuția în funcție de sex a autorilor, și poți cunoaște și numele liderilor de opinie. În acest fel, poți verifica dacă rezultatele se sincronizează cu indicatorii de performanță prevăzute.

Trebuie neapărat să subliniem din nou că social listening-ul este mai mult decât un serviciu obișnuit de monitorizare, deoarece datorită ei poți detecta mult mai multe informații despre menționări. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Poți vedea cât de pozitivă sau negativă a fost reputația campaniei.
  • Ce emoții pot fi descoperite în aceste menționări
  • Ce alte cuvinte sau expresii au fost menționate alături de campania ta

Astfel vei beneficia de informații despre fiecare subiect suplimentar sau sentiment față de campania ta, și vei afla, de asemenea, dacă ai reușit să comunici cu succes mesajul campaniei. Câte persoane au spus că noul produs a fost delicios, dar că ambalajul ar putea fi îmbunătățit?

Datorită social listening-ului automat, Neticle nu îți oferă doar date cantitative, ci și calitative. Prin urmare, după furnizarea acestor rezultate, nu mai ai sarcini suplimentare în ceea ce privește monitorizarea campaniilor și măsurarea eficienței. Te poți gândi imediat la pașii următori ai strategiei tale!

Competitor analysis - illustration

4. Analiza concurenței

4. Analiza concurenței

Social listening este, pe de altă parte, utilă nu doar pentru a ține cont de propria noastră reputație. Prin ea poți să monitorizezi și prezența online a concurenței tale, precum și opinia consumatorilor despre ei. Hai să vedem cum!

Never forget about your competitors

Cu toate că s-ar putea să pară evident, este important să subliniem că monitorizarea concurenților este necesară pentru a afla instantaneu despre scandalurile apărute în presă cu privire la ei. În plus, prin social listening-ul ale acestor companii sau mărci poți afla strategiile de comunicare pe care le utilizează. Astfel, poți vedea ce anume generează mai mult angajament atunci când vine vorba de publicul țintă. Pe lângă acestea poți vedea și eventualele greșeli pe care le fac ei, pe care le poți să le eviți fără a dăuna reputației ta online.

Follow them on social media

Ce platforme ar trebui să utilizezi dacă te bazezi pe experiența concurenților? Cum să te adresezi clienților tale pe social media? Vor prefera conținutul profesional sau cel informal? Lasă în seama noastră căutarea răspunsurilor la aceste întrebări! Prin social listening vei beneficia de aceste date colectate pentru tine. Poți afla cele mai bune practici pentru fiecare situație de pe media socială, astfel încât tot ce trebuie să faci este să îți pregătești și programezi campaniile tale. Verifică expresiile utilizate frecvent pe platformele concurenților tăi, deoarece există șanse să reușești folosind aceleași formulări. Nu uita nici de comentariile negative referitoare la feed-ul lor, pentru că de aici poți afla ceea ce nu apreciază audiența. Pe dashboard-ul companiei Neticle îți oferim tot ce te ajută să înțelegi preferințele grupului tău țintă.

Don't forget about PR

Social listening îți va arăta și activitățile PR și CRS ale concurenților tăi. Vei putea vedea rezultatele analizei fiecărui comunicat de presă, articol sau postare blog scrisă despre ei. Dacă știrile referitoare la ei au fost bine recepționate de către public. Sau dacă a existat vreo controversă. Ce fel de imagine publică încearcă să-și construiască? Este binecunoscut faptul că succesul constă în câștigarea presei. Vestea bună este că, în timp ce îți construiești reputația, nu mai trebuie să consumi atâta timp pentru efectuarea unor cercetări și pentru planificări, pentru că instrumentele necesare îți sunt servite pe tavă.

Recruit an alliance of followers

Să revenim la audiență pentru o clipă. Importanța ei nu constă numai în faptul că te ajută să creezi personaje țintă. Ea este foarte importantă și pentru că liderii de opinie și influențatorii se află printre ei. Vei putea da seama cine sunt cei mai puternici purtători de cuvânt ai concurenței tale și poți încerca să-i câștigi cu propriul tău brand sau produs. Poți să le studiezi profilul, astfel încât să știi să le câștigi interesul și să împărtășești părerea lor despre tine. În acest fel poți comunica și cu adepții sau publicul lor. Ceea ce, în cazul influențatorilor, uneori este mai eficient decât o reclamă tradițională de televiziune.

How Neticle works - illustration

5. HOW OUR SOCIAL LISTENING TOOL WORKS

5. HOW OUR SOCIAL LISTENING TOOL WORKS

Ne-am dezvoltat propriile metode de căutare pentru a găsi și a descărca toate articolele, comentariile și postările accesibile pentru public de pe site-urile de știri, bloguri, site-uri de discuții, Facebook, Twitter, Google+, Tumblr şi YouTube.

Monitorizăm web-ul aproape în timp real: identificăm conținutul nou în 10-30 de minute.

La cerere îți punem la dispoziție monitorizarea mediei offline, a celei audio și a materialelor audiovizuale.

Creăm cuvinte cheie pentru a găsi conținutul relevant. Aceasta înseamnă colectarea tuturor sinonimelor, modalităților de ortografie și a regulamentelor referitoare la compania, brandul sau numele produsului tău.

Putem modela cuvintele cheie ale concurenței, a campaniilor, ale subiectelor sau întrebărilor specifice din domeniul cercetării de piață (de exemplu: care sunt temerile unei mame cu 2 copii în legătură cu utilizarea dispozitivelor digitale?)

Rezultatele le analizăm automat. Sistemul nostru acordă o evaluare cuprinsă între -3 și +3 pe baza polarității cuvântului cheie. Acest aspect îl numim index de opinie.

Scorurile cuvântului cheie sunt adunate, astfel încât să poți vizualiza opinia și evaluarea globală a cuvintelor cheie (de exemplu, cât de mult preferă utilizatorii Coca-Cola).

Nici ironia sau dubla negație nu reprezintă o problemă. Dacă este necesar, putem chiar personaliza algoritmul (de exemplu în cazul în care domeniul unui anumit cuvânt cheie necesită recunoașterea unor expresii specifice în conținut).

Acesta este modul în care am creat algoritmul nostru, care este lider de piață și care poate analiza textele aproape la nivel uman.

Dacă două persoane trec în revistă mii de texte bazate pe sentimente, opinia lor se va potrivi în cel mult 82% din cauza subiectivității lor și a altora. Algoritmul Neticle însă va genera rezultate mai bune.

Pe lângă sentimente, recunoaștem și conținutul. Algoritmul nostru recunoaște în mod automat locuri, subiecte, persoane și branduri.

Utilizatorii noștri au acces la graficele vizualizate care demonstrează subiectele apărute în legătură cu cuvintele lor cheie, dar și la ceea ce gândesc utilizatorii despre subiectele legate de cuvântul cheie.

În această imagine puteți vedea cum platforma 6 (care se referă la platforma online) a fost de obicei identificată în context negativ, și care poate avea un efect negativ asupra satisfacției clienților.

Graful de menționări creat de noi ne arată ce subiecte apar frecvent în legătură cu mențiunile relevante, modul în care acestea sunt legate, precum și ce alte opinii pozitive sau negative se leagă de ele.

În această imagine puteți vedea că au probleme serioase cu serviciul de mesaje text.

Cuantificarea opiniilor online ne ajută să urmărim evaluarea cuvântului cheie în timp, cu ajutorul indexului de opinie web.

Scăderea indexului de opinie web înseamnă că au fost publicate online multe opinii negative despre cuvântul nostru cheie.

Toate diagramele noastre sunt interactive, ai posibilitatea să faci o analiză detaliată, astfel încât să poți identifica toate sursele menționărilor care modifică opinia despre cuvântul cheie.

Dorim să îți mulțumim că ai parcurs acest articol foarte lung. Sperăm că l-ai considerat util.

Contact Us

Neticle Labs

Contactează-ne!

Adresa noastră:
1082 Budapesta, Str. Leonardo da Vinci nr. 41 et. 2., ap 14.

Str. Leonardo da Vinci nr. 41
1213 Budapesta, Vető str. 10.

Photo of Péter Szekeres
Péter Szekeres

Co-founder & CEO
[email protected]
+36 70 701 6488

Photo of Sorin Jianu
Sorin Jianu

Romanian Sales Director
[email protected]
+40 722 713 333

Photo of Gabriella Sinka
Gabriella Sinka

Marketing Coordinator
[email protected]
+36 20 527 6187